Teamontwikkeling

Ik help je team met het:

  • versterken van de onderlinge verbindingen
  • vergroten van het onderling vertrouwen
  • verbeteren van de samenwerking
  • ontwikkelen van de benodigde vaardigheden
  • verbeteren van de teamprestatie

Teams laten schitteren. Daar ga ik voor. Met teamtraining en teamcoaching vergroot ik het onderling vertrouwen, de betrokkenheid en de samenwerking in teams. Hierbij beschrijf ik kort mijn visie op verandermanagement binnen teams. Dit doe ik aan de hand van de drie stappen volgens Kurt Lewin: losmaken, veranderen en borgen.

Stap 1 – Losmaken

Tijdens het losmaken worden bestaande werkwijzen ter discussie gesteld en gekeken of die effectief zijn.

Urgentie ontwikkelen
Bijna iedere organisatie heeft de ambitie om te groeien of zich te verbeteren. De kwaliteit van dienstverlening en de klanttevredenheid moet omhoog en/of productiviteit dient te verbeteren. Voor een succesvol veranderproces binnen een team is het essentieel dat het team ook zelf inziet dat er een verbetering en dus een (ingrijpende) verandering nodig is. Het team heeft een duidelijk gevoel van urgentie en van in beweging moeten komen nodig. Een besef dat het écht anders moet. Om dit besef te krijgen is er een proces nodig om tot die ontdekking te komen. Een proces dat gevoed is door te herkennen en erkennen hoe het nu werkelijk gaat.

Wat gaat er goed, wat kan er beter?
Of teams al dan niet goed performen kan verschillende oorzaken hebben. In het model dat ik voor teamontwikkeling gebruik, onderscheid ik vier factoren (zie onderstaand) die elkaar sterk beïnvloeden. Met bestaande teams begin ik vaak met het inventariseren van de sterke kanten en zwakke kanten (wat gaat er goed en wat kan er beter) van het teamfunctioneren. De verbeterpunten worden vervolgens geclusterd in de vier factoren. Door alle vier factoren in de analyse mee te nemen kun je snel de meest zorgelijke onderwerpen op tafel krijgen en kan een team in korte tijd tot een inspirerende en slagvaardige samenwerking komen.

Bron: Een effectief team in drie dagdelen

Vertrouwen
Om als team het individuele- en teamfunctioneren goed met elkaar te kunnen bespreken is er vertrouwen nodig (Zie onderstaand model van Lencioni). Om onderling vertrouwen te krijgen is er een proces nodig dat leidt tot (meer) openheid en kwetsbaarheid van de teamleden. Een proces dat er op gericht is elkaar beter te leren kennen, elkaar beter te begrijpen, beter naar elkaar te luisteren en elkaars drijfveren en communicatiestijlen beter te leren begrijpen.

Stap 2 – Veranderen

Het is belangrijk dat de verandering in korte tijd wordt doorgevoerd. Hoe langer het veranderingsproces duurt, des te eerder is het team geneigd weer terug te vallen in hun oude gewoonten. Door flink door te pakken en de verandering in korte tijd door te voeren, is het team zich sneller bewust van het belang van de verandering(en).

Stap 3 – Borgen

In deze fase draait het om het consolideren van de verandering. Nadat de daadwerkelijke verandering is doorgevoerd in de verander-fase, zijn medewerkers snel geneigd toch weer terug te vallen in oude gewoonten. Het is belangrijk dat het team zelf primair verantwoordelijk is voor de borging van de door hun zelf (vanuit intrinsieke motivatie) gewenste verandering. Hiervoor dient het team duidelijke afspraken te maken en deze zelf regelmatig te evalueren, te controleren en (waar nodig) bij te sturen. Alleen dan kan de nieuwe situatie stabiliseren en is het voor alle teamleden duidelijk dat er geen weg terug meer is.

“The secret of joy in work is contained in one word – excellence.
To know how to do something well is to enjoy it.” (Pearl S. Buck)